keskiviikko 24. helmikuuta 2010

Kunnossa liian aikaisin

Olen koko talven ajan vältellyt sitä ISOA virhettä, että olisin kunnossa liian aikaisin. Siinä mielessä harjoituskausi onkin lähennellyt täydellisyyttä, kunto on pysynyt helposti piilossa. Oikeastaan missään vaiheessa ei ole ilmennyt suurempia esteitä tälle kovalle tavoitteelle.

Monet urheilijat tekevät virheen juuri tässä kohtaa. Ei malteta tehdä sitä pohjaa minkä TODELLINEN huippukunto vaatii. Pidetään siis aivan turhaan kiirettä ja hötkyillään, sitten huomataan helmikuussa että perkules kulkuhan on todella kovaa luokkaa. Todelliset ammattimiehet eivät tuhlaa paukkujaan vielä sydäntalven pakkasilla turhanpäiväisillä krumeluureilla, kuten nopeilla liikkeillä, vauhtikestävyyttä kehittävillä harjoitteilla tahi hieronnoilla ynnä muilla lihashuolloilla. Ja pahin virhe on mennä johonkin lämpimään paikkaan harjoittelemaan, siinähän joutuu väkisin kuntoon ja lihakset alkavat toimimaan - liian aikaisin!

Katselin syksyllä talven kansainvälistä kilpailukalenteria ja aikani tutkailtuani päätin varata matkan Portugaliin, tarkemmin analysoituna kansainvälisiin POM-suunnistuksiin helmikuussa. Siellä pitäisi viivalle asettua koko maailmankärki joten minulle avautui hyvä tilaisuus katsella miten pahasti monet ovat talviharjoittelunsa ryssineet. Sainkin hyvää palautetta omasta tilanteestani, ei mitään syytä olla huolissaan. Käkeen tuli minuuttikaupalla! Hehheh, taas ovat monet ukot kuten Gueorgiou, Hubmann, Föhr ynnämuut mokanneet täysin.

Sama tosiasia eli fakta näyttää toteutuvan muissakin lajeissa. Juoksijoista Tahrin Bobi juoksi vitosen hallissa 13.11. Selvä peli, pohja pettää eikä kesällä kulje mihinkään. Sergio Sánchez veti hallikolmosen uudeksi Euroopan ennätykseksi 7.32.41, kuulemma vieläpä täysin ilmeettömänä. Katelkaas kesällä, pohjat on pettäny eikä mies ole tehnyt talvella riittävästi pitkiä luisteluhiihtolenkkejä. Afrikan pojista vielä sen verran että nousevat kärkeen aivan liian aikaisin, ei malteta tehdä pohjia! Mun mielestä se vaatii semmosen 10 vuotta pitkää ja hiljaista hiihtoa, sitten 2 vuotta vauhtikestävyyttä ja vuosi maksimaalista kestävyyttä, sen jälkeen voi alkaa tehdä tulosta. Sen verran kuulin että Bekele ja Haile ovat tällä hetkellä Moritzissa hiihtämässä pitkiä siivuja, tommosta neljää tai kuutta tuntia keskimäärin. Kuulemma hiihtävät vieläpä niin että pitkä lenkit reippaasti ja kovat sitten yritystä ja irvistystä lisäten mutta ei sen kovempaa kuitenkaan. Siellä osataan harjoitella!

Kunhan jaksan vältellä nopeita liikkeitä vielä parin kuukauden ajan niin voin hyvillä mielin odotella kesän kilpailuita. On se sitten mukavaa naureskella niille joiden pohjat ovat pettäneet. Jos toukokuussa tuntuu kulkevan niin ajan Joensuusta Kuusamoon pyörällä (ilman penkkiä) ja juoksen Karhunkierroksen. Ja jos näyttää että Keskisalolla kulkee liian hyvin niin otan mukaan. Muitakin voi ilmoittautua mukaan,
tehdään tuloksia silloin kun niiden aika on!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.